Technický milník - <em>Moderní blog</em>

Šaty dělaj člověka a grafika internet.

Starý blog už byl delší dobu dýchavičný a my jsme se konečně dostali k jeho přepracování. A vylepšili jsme mu jak vzhled, tak i užitek.

A co vy, kdy jste se naposledy převlékli k nepoznání?

Technický milník - Moderní blog

Kus historie

Blog o vývoji nové verze Dračího doupěte plus je tu s námi už téměř dva roky.

Na jeho začátku jsme chtěli jedinou věc - psát a to hned.

Jednoduchý Markdown

Jakožto technicky založený jsem vybral Markdown. Neznám totiž jednoduší formátování textu, ve kterém můžu rozlišovat nadpisy, psát kurzívou a tučně a přitom si pamatovat jak se to dělá. I po dvou letech se musím pochválit, jak dobře jsem zvolil.

Třeba i Jeskyně a draci, připravovaný český překlad Dungeon and dragons, píší v Markdownu.

Příliš rychlé nasazení

Horší už byl můj výběr vykreslovacího programu. U něj jsem sáhnul po něčem, co jde opravdu nejrychleji nasadit a to javascriptem poháněnou MDWiki.

Před dvěma lety to byla volba stejně jasná, jako rozkaz chceme blog hned. Zkopíroval jsem jeden HTML soubor, do podadresáře jsem nacpal soubor s textem blogu a voilà! už to běželo. Co víc si přát.

Jenže ze soukromého, garážového projektu se rychle stávala výkladní skříň našeho snažení a už po roce jsem nadskakoval na židli, kdykoliv jsem chtěl na blogu něco vylepšit.

Technický dluh

S kaskádovými styly jsem si ještě pohrál, takže náš všudypřítomný vizuál jsem na starý blog dostal. Javascript jsem taky rozklíčoval, takže jsem mohl opravit otravné poskakování stránky, když jste klikli na nadpis.

Ale donutit vyhledávače, aby obsah blogu indexovaly ? U něčeho, co se vykresluje ryze javascriptem? Jenom Google to jakžtakž zvládne.
Nebo čtečky stránek, třeba můj oblíbený Pocket, pouze poslušně zobrazovaly zdrojový kód.
A co tolik potřebné komentáře od vás, co úvodní texty (perex), úvodní obrázky... Ne, to snadno nešlo. To už bych si to rovnou mohl napsat celé sám.

Čas hledání

Že to stojí za starou belu jsme věděli poslední rok. Pokukovali jsme po ostatních blogách. Přemýšleli jsme o hotovém blogu od Google, jako to má Paul se svou Slovanologií a Markus se svým Návratem do dungeonu. Potom o Wordpressu, na kterém má blog dvorní kreslíř Dračí hlídky Ondřej Hrdina. A taky o livejournal, na kterém má Bifi své Hlboké lesy. Ale věděli jsme, že by nás to chvilkové pohodlí, ten blog hned teď, zase dohnalo. A taky mi hodně vadí reklamy, které na blogách zdarma prostě jsou.

Ovšem, kdo hledá, najde. A já, jak jsem pořád podvědomě hledal, tak jsem našel blog Tomáše Votruby. Tomáš je PHP programátor, který dokázal prorazit z malé české kotliny do okolních zemí, bloguje o tom a hlavně, zatraceně hodně své práce dává zadarmo všem. Včetně svého blogu!

Omrknul jsem mu zdrojové kódy, vyzkoušel si to u sebe v Dockeru a pak už to šlo ráz na ráz.

Bez práce to nejde

No, ono teda to ráz na ráz trvalo asi čtrnáct dní dost intenzivní práce a vztekání. Hlavně jsem funěl u příliš abstraktní Symfony (to je PHP framework, takový švýcarský nůž na weby). Ale šlo to pořád dopředu a vypadalo to čím dál lépe.

A tady to je

Tak ať se líbí!