Kombinace povolání

"A co ty 'seš vlastně zač?"
"Zámečník, lovec, ranař, stopař po sférách, meteoroděj..."

Už delší dobu si brousíme zuby na více povolání pro jednoho dobrodruha a čas uzrál.

Úroveň v celku

Od začátku jsme měli jasno, že to jediné, co vlastně musíme řešit, je celková úroveň dobrodruha, kdežto z jakých povolání si tu celkovou úroveň poskládá, to už nám může být upřímně jedno.

Jen si to představ, tři úrovně Bojovníka, dvě úrovně Čaroděje, celkem pět úrovní

Tak prosté, tak jednoduché, tak... tak to je všechno?

A teď ta hořká část.

Vždy připraven

Měl takovej pěkněj opasek, na kterym měl napsáno "Vždy připraven!". Nebyl. Ještě ho mám doma někde schovanej...

Jakmile začneme míchat více povolání dohromady, začnou nám vyskakovat čertíci z krabičky a vypadávat kostlivci ze skříně.

Čáryfuci

"Když mě pustíš, rybáři, splním ti tři přání."
"Smůla rybo, já jsem kouzelnej dědeček, mazej na rožeň."

Celkovou úroveň jsme sfoukli snadno, teď to vezmeme přes úroveň těch opovážlivců, kteří si s magií zahrávají.

Krapet nám teď chybí teprve připravovaná úvaha o tom, co to vlastně magie je, odkud se její energie bere a jak se dá použít. Budeme si holt muset zatím vystačit s tím, co je o magii v původních pravidlech (pozor, odkaz vede do Příručky Pána jeskyně, zvaž, zda chceš jejím studiem přijít o krásu neznalosti).

Podle těchto původních pravidel se magická energie vezme ze sfér, na něž čas ani prostor nemají valného vlivu, každou půlnoc se vrazí do hlavy každému, kdo se jí naučil byť jen trochu používat, popřípadě si pro ni jedinec dojde sám, a pak se s ní dají sekat dýně, vlnit zemí, přeprsknout se na míle daleko a nebo taky lézt po stropě tak hladkém, že by na něm dostala smyk i moucha v medu máčená.

Tam, kde se magie získává i používá, máme vyhráno

Takže tady si povolání do zelí nelezou a všude se použije pouze úroveň toho povolání, jehož čarovnou schopnost právě používáš.

Horší je to s Mentálním soubojem.

Souboj vcelku mentální

Síla mentálního útoku čaroděje je přímo ovlivněna úrovní čaroděje. U theurga je to velmi podobné a opět se použije úroveň, tentokráte samozřejmě theurga. Ostatní povolání podle pravidel neumí Mentální útok vyvolat ba ani se mu aktivně bránit (což je mnohdy jejich výhoda, protože svou pasivitou jsou vlastně odolnější).

Pokud to vezmeme odzadu, tak s povoláními, které se nedokáží Mentálního souboje zúčastnit, si nemusíme lámat navzájem hlavy, prostě ho neovlivní. Takže jestli budeš mít magické povolání namíchané s nemagickým, měl by ses Mentálnímu souboji raději vyhýbat, respektive dělat mrtvého brouka.

U magických povolání, tedy čaroděje a theurga, se úrovně sečtou.

Vyvstávají nám otázky, proč jsou čaroděj a theurg jediní, kteří dokáží vyvolat Mentální souboj a proč se ostatní povolání nemohou do něj ani zapojit a tudíž, co to vlastně ten Mentální souboj je, s čím tak tajemným a magickým si to pohrává, ale to necháme na jindy.

Teď je na řadě boj!

Zašmodrchaný boj

Původní pravidla totiž Boj vypočítávají z Obratnosti a, kromě bojovníka, ještě z druhé vlastnosti, pro každé povolání jiné.
Ani jsme se neodvažovali přemýšlet, jak něco takového početně řešit a rovnou jsme sjednotili všem, včetně onoho slavného nýmanda z Horní Dolní, základ Boje pouze na Obratnost, jak už jste se mohli dočíst v návrhu Boje.

Takže pro původní pravidla řešení neznáme, pro novou verzi už ano, jdeme dál.

Hlavní a hlavnější vlastnost

Když už jsme u těch vlastností, tak musíme taky řešit, která vlastnost je hlavní a která vedlejší a kdy. Taky ti to zní složitě?

Když si vezmeme na paškál původní pravidla, tak se dozvíme, že

Výběrem svého povolání automaticky dostaneš +1 ke svým hlavním vlastnostem

což je hezký, ale co s tím, když mám víc povolání?
U toho se můžeme odpíchnout od prosté zkušenosti - když dobrodruh svou dráhu okresního hrdiny teprve začíná, tak už první úroveň prvního povolání má a tohle povolání s ním vlastně rostlo, doprovázelo ho po celý jeho dosavadní život. Přestože jeho schopnosti nejsou zatím nikterak heroické, tak jeho tělo a mysl v mladých letech formovalo právě tohle jedno, úplně první povolání. Ta ostatní přijdou až později, kdy osobnost i tělesná schránka jsou víceméně ustálené.

A co s tím? S tím můžeme říci, že pouze úplně první povolání přidává +1 k hlavním vlastnostem, další případná povolání už nikoli.

Takže na úplně první úrovni dostanu malý bonus. Totiž jinak, na první úrovni musím dostat malý bonus.
Nemáme rádi, když něco musíme...

Hlavně že nemusíme

A tak přicházíme s prostým návrhem pro novou verzi DrD+

Ono to že je bojovník silnější i obratnější, než dobrodruzi jiných zaměření, smysl dává, ale ne automaticky.
Co když příběh bludného rytíře začíná ochrnutým hochem, který se od mala v sedě stará o zbroje pánů a hltá každý jejich pohyb, než se nad ním prozřetelnost ustrne a za jeho neutuchající chuť do života ho zázrakem spravenou páteří odmění?
Co když potměšilý kapsář začínal coby tlustý, zpohodlnělý synáček kupcův, kterého otec pranýřoval za každou chybičku v účetnictví, jakýkoli úspěch přešel mlčením a když hrnec falešné trpělivosti přetekl z obou stran, tak ho nakonec vydědil s tím, že je beztak kukačka, kterou chránila nebožka matka?

Ke zvyšování tělesných a duševních vlastností se dostaneme příště, zatím zůstaňme u toho, že na první úrovni automatické navyšování dvou vlastností zahazujeme.

Závěrem

Původní pravidla nejsou na kombinace povolání připravena, hlavně kvůli různému základu Boje pro každé z nich

Ostatní problémy jsou celkem řešitelné i pro původní pravidla, ale těžkou hlavu nám pořád dělají magická povolání s jejich Mentálním soubojem, u kterého ještě budeme muset rozseknout, proč se do něj nemagická povolání nemohou zapojit. A popravdě se musíme Mentálnímu souboji vůbec podívat na zoubek, protože je z kategorie těžké váhy i pro ostřílené hráče, kdy namísto zábavy nastupuje spíše Paralen.

Ovšem máme takový nejasný pocit, že jsme ještě na něco zapomněli, že je těch problémů s kombinací povolání nějak málo... Chce to mít oči na šťopkách.

A dotkli jsme se také jednoho nového návrhu a to na zrušení automatického bonusu povolání k hlavním vlastnostem na úplně první úrovni. Líbilo by se nám totiž mít zvýšení vlastností jako volbu, vycházející z životního příběhu postavy, nikoli jako povinnost.

Tož kombinujme. Krleš!