Na webu jsou všechna pravidla... a co teď?

Jak už jsem psal na rpgforum, převod trval čtyři roky a jeden měsíc.
Konkrétně jsem v neděli 26. ledna 2014 v půl jedenácté ráno commitnul (přidal do kódu) historicky první obsah v HTML a to pravidla pro hráče a 8. února 2018, v devět ráno jsem přidat "poslední" commit a převod tak dokončil (poslední byly pravidla pro PJ).

No, a co jako?

Abych dobře vysvětlil, proč jsem se na to už dávno nevykašlal, proč mám pocit, že po čtyřech letech práce jsem na začátku a jaktože na stránkách o DrD+ jsou odkazy na DrD II a Dračí hlídku, vezmu to od začátku.

Bylo nebylo

To, že jsem začínal s DrD na základní škole, jsem už zmiňoval v dopise pro Altar. Tam někdy ve mě zakořenila láska k českému stylu RPG her, alias her na hrdiny.
Ta láska nejdříve usnula, pak byla bita, škrcena, čtvrcena a vařena, aby po letech, na spáleništi vypáleném vysokou školou, prací a neoduševnělými radovánkami vyčkala na první slzu a opět vyklíčila.

Po letech jsme tak, pouze s mírně obměněnou partou, začali hrát znovu a to tentokráte "zbrusu nové, moderní a dospělejší DrD+".

A od samého začátku jsem narážel na zcela stejný problém, jaký jsem měl na vejšce se skripty. Jednoduché věci byly psány složitě a roztříštěně.
Jako by se autoři od začátku zamotali do vlastních slov a už z nich nenašli cestu ven.

Už na vejšce jsem měl silný pocit, že bych se měl živit překladem skript s vysokolštiny do lidštiny. Asi bych za to nedostal žádnou mezinárodní cenu, ale možná by mě to slušně živilo.
Neudělal jsem to. Tuhle vnitřní touhu, chuť nebo možná poslání jsem odsunul a šel programovat. Ale osud si vás najde, je to jen otázka času.

Úplně stejný pocit mám totiž z pravidel DrD+. Že je v nich spoustu dobrého a kvalitního, jen by to měl někdo proboha přeložit pro lidi.

Soukromě a sobecky

Takže převádění do HTML, tedy na web, jsem začal ryze pro to, že jsem se prostě v pravidlech ztrácel. To věčné odkazování na jiný kus v pravidlech, "více se dozvíš v kapitole TamATam, v sekci TéATé".
Chtěl jsem to vyléčit hypertextovými odkazy, zuřivým prolinkováním všeho na všechno, abych jen klikal a výsledek mi skákal přímo před oči.

Ne, nepomohlo to. Problém je totiž hlubší.
Za prvé mám od mala potíže udržet pozornost u technického textu, takže třeba v porovnání s ostatními kluky z družiny mám naprosto nejhorší rychlost nacházení informací a to kdekoli, nejen v DrD+ a za druhé jsou pravidla složitá.

Tu první komplikaci řeším tak, že si věci opakuju. Opakování je matka moudrosti a časem to pochopí i ta moje makovice.

Tu druhou komplikaci jsem se pokusil vyřešit opět ajťácky - rozhodl jsem se kompletně celá pravidla naprogramovat.
Napsal jsem toho opravdu hodně, něco z toho jsem i zveřejnil (formule pro theurga, zranění při pádu a útoky se zbraní).
Ovšem ani to mi nevytrhlo trn z paty.

Během té hromady práce, stovek hodin strávených pročítáním pravidel, hartusením, testováním, masírováním zad a občasným zveřejňováním jsem najednou zjistil, že nemám nic.
Pravidla na webu jsou téměř nepoužívaná, kódu mám přehršle, ale k ničemu to není a... přitom mě to pořád baví.

Tehdy začal pozvolný přerod od soukromého, obývákového projektu (v Silicon valley by řekli garážového) ve veřejné stránky, veřejná pravidla a přitom přibývaly nápady, jak dál.

Veřejně a pro všechny

Odstartoval jsem to v létě dopisem pro Altar.
Během čekání na odpověď jsem dopřevedl pravidla, hodil řeč s kamarádem o mobilní apce, s dalším s tužkou v ruce rozebíral, co by chtěl v DrD+ jinak a přitom jsem se začal trochu bát.
Důvodem je Altar, protože všechen ten text, všechny obrázky (až na pět) jsou jeho a když si dupne, tak to všechno pěkně zas sbalím a půjdu si po svých (respektive bych musel pravidla schovat do šedé zóny internetu a přestat o nich šířit informace).
Po půl roce jsem stále bez odpovědi, bez zákazu i bez povolení. Mají ode mě dvě prosby a Bouchi o mé aktivitě ví na RPG fóru, takže si nemyslím, že na mě zapomněli, jen asi neví, co se mnou.

Co se dá dělat, jedeme dál. Pravidla jsem nechal už zaindexovat Googlem a Seznamem (mají na základě identifikace jejich robota povolený přístup), informuji zvědavce přes RPG fórum a také navazuji kontakty s ostatními hrami.
Nedávno jsem si psal s klukama z Dračí hlídky, za chvíli napíšu autorům DrD II (začnu nejspíše s prosbou, zda bych mohl zveřejnit bestiář z DrD II upravený pro DrD+) a chtěl bych všechny tři tyhle hry udržovat v symbióze.
Nebo možná čtyři, podle toho, jak dopadne debata s autory Jeskyně a draci.

A co teď?

Takže po čtyřech letech nejsem na konci, ale konečně na začátku. Konečně můžeme pravidla pro DrD+ ladit, pilovat, zdokonalovat, zjednodušovat jejich zápis i pravidla samotná, přidávat nové nápady a předhánět se v úchvatnosti příběhů, které je budou doprovázet.

Už teď vím, že změny budeme zavádět dvojího druhu. Samozřejmě přidávání nového obsahu (alchymista, stáří, krátkodobá a dlouhodobá únava...) a pak nyní důležitější zjednodušování současných pravidel (jestli zvládáš výpočty zbraně v závislosti na únavě, síle, dovednosti se zbraní a zbraně samotné, tak jsi borec, protože já to dám leda s počítačovým programem).

Teď už to není na mě, teď je to na nás. Na hráčích DrD+.

Pokud máš nějaké nápady v hlavě, nebo šuplíku, sem s nimi!